Kleftiko

bilde_mangler

20. Kleftiko – kr. 245,-

∼ Gresk spesialitet av lam, ovnsbakt sammen med et utvalg av grønnsaker.

Allergener; Selleri, løk og hvitløk.

 

Historien bak retten

Da grekerne kjempet for å frigjøre seg fra det ottomanske styret, holdt mange frigjøringshelter seg i fjellene, i skjul for tyrkerne. Men spise måtte de jo, lam var det flust av i Hellas, og de kunne stjeles uten at det var stor fare for at noen oppdaget det. For å sikre at tyrkerne ikke skulle kjenne lukt av matlagingen, eller se røyk fra bål, la heltene lammekjøttet leirkar, satte det på glødende kull de hadde lagt i en grop, og dekket over med jord og stein. Slik kunne kjøttet ligge og godgjøre seg mens helten var ute og kjempet, og når de kom tilbake kunne de grave opp det møreste kjøttet man kan tenke seg. Slik oppsto kleftikoen. Navnet kommer av ordet for tyv, og bytter vi f’en ut med p kjenner vi det igjen fra vårt greske lånord kleptoman.

Kleftiko lages fremdeles ved å legge (vanligvis) lam pluss andre godsaker i et ildfast fat – eller pakket inn i matpapir – og steke det lenge i ovnen. Hvilke ingredienser som skal til varierer fra sted til sted.