Den Greske Nasjonaldagen 25. Mars

gresk_nasjonal_banner

 

I Hellas feirer vi den greske nasjonaldagen på mange måter lik den norske hvor det markeres med både barnetog og skolearrangementer overalt i Hellas, og det er mange som er kledd i nasjonaldrakter. Se bilder med link nederst.

Den greske nasjonalsangen synges alltid denne dagen, som er en hymne til hardt tilkjempet frihet. Den 25. mars 1821 startet frigjøringskrigen mot tyrkerne, etter nesten 400 års okkupasjon. Frigjøringskrigen startet ved at biskop Germanos av Patras, heiste det Greske flagget ved klosteret i Agia Lavra i Peloponnese, (regnes som en av de eldste klosterne i  Peloponnese). Denne flaggheisingen startet en ny revolusjon mot Tyrkerne og som skulle vare i 9 år.

Restaurant Alexandros markerer hvert år denne dagen  – og inviterer deg til å ta del med oss. Vi feirer dagen med et tilbud på en gresk rett. Følg med når datoen nærmer seg.

 

Vi gleder oss til å feire dagen smmen med deg!

 

Litt Gresk Historie i anledning vår nasjonaldag

I den greske bronsealderen vokste det frem sivilisasjoner rundt Egeerhavet. Fra 3600 til 1000 f.Kr. var det rike kulturer knyttet til minoiske Kreta og det mykenske Peloponnes. Rundt 800 f.Kr. oppstod flere bystater. Polisene grunnla flere kolonier rundt Middelhavet. De stod mot flere persiske invasjonsforsøk og la grunnlaget for den hellenistiske sivilisasjonen. Aleksander den store spredte hellenismen over store deler av den da kjente verdenen.

Romerriket erobret Hellas i 168 f.Kr. Gresk kultur hadde da lenge hatt innflytelse på romerne. De østlige delene av det romerske imperiet ble dominert av gresk kultur. Da det romerske riket ble delt i to, havnet Hellas i sentrum for de østlige delene. Med Konstantinopel som sentrum spredte Østromerriket gresk kultur. Konstantinopel falt i 1453, og området ble dominert av Det osmanske riket.

Hellas var del av Det osmanske riket frem til 1820-tallet. Grekerne gjorde da opprør og etter undertegnelsen av Konstantinopel-traktaten i 1832 ble Hellas anerkjent som selvstendig stat.

Etter andre verdenskrig brøt det ut borgerkrig som varte i to år. Det ble gjennomført militærkupp i 1967, og monarkiet ble avskaffet i 1973. I 1974, etter å ha stått bak et statskupp på Kypros, brøt militærjuntaen sammen. Året etter ble Hellas erklært som republikk, med et demokratisk styresett. Hellas ble medlem av EU i 1981.

Kilde: Wikipedia

Barnetog i Palekastro på Øst-Kreta 25. mars.
Fra nasjonaldagen 25. mars, parade i Hania.