Vi holder åpent som vanlig i hele påsken, så her er det bare å komme og nyte retter fra vår meny i påsken dersom du ikke skal reise bort. I Norge ferires jo påsken som oftest på fjellet med ski på beina, nistemat som appelsin og kvikklunsj, vafler eller kakao på termosen. Til og med pølser på termosen er et veldig norskt fenomen, dersom man ikke griller pølser på bål. Den norske påsken er veldig gul med påskekyllinger og påskeliljer og påskeegg. Noe som representerer nytt liv og våren hvor alt våkner.
For kristne er påsken derimot ensbetydende med Jesu’ korsfestelse og død og *feires til minne om Jesu Kristi siste nattverd, korsfestelse, lidelse, død og oppstandelse som ifølge evangeliene i Bibelen fant sted under den jødiske påskefeiringen pesach i Jerusalem. (*hentet fra wikipedia)
Jødene har feiret påske lenger enn kristne og stammer opprinnelig fra israelittenes utvandring fra fangenskapet i Egypt. Ordet pesach betyr ‘å gå forbi’ (passover) og henviser nettopp til fortellingen om Moses som førte jødefolket ut av trelldommen i Egypt.
Påsken representeres ofte i matveien med lammeretter. Noe som er symbolsk for Jesus, som lammet som ble ofret. Lam er også veldig mye benyttet i det greske kjøkken.
Den Greske påsken er en opplevelse for alle sanser
Hellas er et land med de eldste kristne tradisjoner og sånt sett feirer man alle kjente kristne høytider, som er de samme som i Norge. Tradisjonelt har imidlertid påske alltid hatt langt større betydning enn jul i Hellas og har blitt feiret tilsvarende. Det blir liksom ikke riktig vår i Hellas før påsken kommer, og det varierer som du vet fra år til år. Hver3. år faller den gresk-ortodokse og norske (katolske og protestantiske) påsken samtidig. Så blir det et år hvor det er en uke senere og så et år, hvor gresk påske kommer fem uker senere enn den norske. Det har med måten den ortodokse kirken beregner påsken som igjen har med månen og den julianske kalenderen å gjøre.
Men uansett: Påske er lik vår i Hellas. Naturen våkner, det spirer overalt, vår og påske i Hellas er et fargesprakende syn med blomster og dufter overalt. Ikke minst menneskene våkner fra sin vinterdvale, men alt er selvsagt relativt, når man tenker på vinteren i Norge… I påsken er det som regel varmt nok til at grekere begynner å sitte ute på kaféene.
Les resten av dette interessante innlegget på bloggen til Fedon Lindberg, som jo er gresk.